“Soms kan je ook waarde creëren door ‘neen’ te zeggen” (Dutch/Nederlands)

De begrippen B2B en B2C zijn veelgehoorde termen, maar voor mij maakt het allemaal niet zo veel uit. Voor mij is het H2H (human-to-human), dit had ik 3 jaar geleden ook al neergeschreven, toen ik mijn missie bij Sentia begon.

Cloudtechnologie, applicatie-continuïteit, bedrijfskritische IT-outsourcing … Het klinkt highbrow, maar in een vandaag zo technologische wereld is het gewoon belangrijk te connecteren. En wie ‘connectie’ zegt, zegt ‘mensen’. Dat is waarom wij als Sentia vol inzetten op customer & employee centricity. Met groot succes. Verrassend veel bedrijven denken nog altijd dat je vandaag overtuigt met cijfers en ROI, terwijl het meer dan ooit om connectie en oprechte interesse gaat, vind ik.

 

Sentia, met hoofdzetel in Lochristi (nabij Gent), ontwerpt, bouwt en managed complete en beveiligde cloudoplossingen voor bedrijven die de digitale transformatie vlot willen laten verlopen. Je kan ook stellen dat wij klanten peace of mind aanbieden. Want door hen continuïteit op lange termijn te garanderen, creëren we ‘infrastructurele vrijheid’, waardoor bedrijven zich kunnen focussen op het ontwikkelen en verbeteren van hun van bedrijfskritische applicaties en eventueel zichzelf kunnen heruitvinden. Een must, aangezien de levensduur business modellen steeds korter wordt.

 

Employee centricity

Die continuïteit wordt deels, maar niet helemaal, mogelijk gemaakt door de schaalbaarheid van de cloud. Want het belangrijkste en duurzaamste aspect van continuïteit is de relatie erachter. Zowel de relatie tussen klant en medewerker als tussen medewerker en management. Dus ook employee centricity is voor ons cruciaal. Niet alleen omdat onze medewerkers zo bereid zijn de extra mile te gaan, maar ook omdat we ze op die manier prikkelen om emotioneel betrokken te worden bij de klant en de missie van diens bedrijf. Zodat ze verder gaan denken dan alleen de applicatie die ze voor die klant ontwikkelen, maar ook het totaalplaatje van de samenwerking zien. Waar het voor ons op neerkomt is co-creatie of co-intelligentie.

 

Projecten weigeren

Maar voor wij in zo’n duurzame relatie stappen, zetten we eerst een stap terug. Elk project dat we verkopen, gaan we eerst intern aftoetsen om 100 procent zeker te weten dat we het kunnen opleveren. We raadplegen iedereen: IT-architecten, sales, marketing, ons technisch team,… Zo vermijden we dat onze medewerkers niet achter het project staan, omdat ze bijvoorbeeld het project niet haalbaar achten en niemand hen daarover raadpleegde. Om die reden hebben we trouwens al verschillende projecten geweigerd: omdat we vaststelden dat we ons engagement niet zouden kunnen waarmaken.

 

Maar zélfs als een project haalbaar is, zullen we niet automatisch toehappen. Sentia gaat echt voor de lange termijn en er moet ook een klik zijn met de klant. No fit, no bid. Een relatie waarbij slechts één partij verliefd is, werkt toch ook niet? Integendeel, je wil allebei een partner die er helemaal voor wil gaan. Anders doe je elkaar wellicht meer plezier door niet samen te werken. Eerlijkheid is hier cruciaal: is er geen klik of zijn je medewerkers niet klaar voor een project, zég dat gewoon aan de klant. Je kan dus ook waarde creëren door ‘neen’ te zeggen, omdat er geen win-win is en je dus de verstandige keuze maakt elkaars tijd niet te verspillen.

 

Holistisch samenwerkingsmodel

Waarom er soms geen klik is, wil je graag weten? Omdat wij heilig overtuigd zijn van een holistisch samenwerkingsmodel, waar grote bedrijven vaak veel minder bij stil staan. Hun aanpak is doorgaans heel procedureel, de onze pragmatisch en menselijk. Alleen als beide partijen in elkaar geloven, onze medewerkers helemaal meegaan in het verhaal van de klant en zo deel kunnen uitmaken van diens business, kunnen we verder. Want dat is dé manier om mooie projecten te realiseren.

 

Ik illustreer het graag met een case: wij doen onder meer ontwikkelingen voor een grote mediaspeler die ook enkele radiostations heeft. Bepaalde presentatoren lezen hun bindteksten graag af van een scherm, en zijn er dan ook als de dood voor als die live zouden uitvallen, bijvoorbeeld tijdens een software-update. Om die gevoeligheid en bezorgdheid aan onze technici duidelijk te maken, werden ze volledig ondergedompeld en kregen zij rondleidingen in de radiostudio en mochten ze ook liveshows meemaken. Zodoende begonnen onze medewerkers te beseffen dat ze niet gewoon een technisch probleem hielpen oplossen, maar zowaar méé radio aan het maken waren. Een wereld van verschil.

 

Maar het werkt dus alleen als het verhaal in beide richtingen gaat en teams van beide partijen intens samenwerken. Verrassend veel bedrijven denken nog altijd dat je vandaag overtuigt met cijfers en ROI, terwijl het meer dan ooit om connectie en oprechte interesse gaat. People will forget what you have done and said, people will never forget how you made them feel.

 

Weg hero-cultuur

Samenwerken is voor Sentia cruciaal, omdat we ook intern als één geheel opereren. Dat klinkt bijna evident, maar was het in het verleden allerminst. Tot enkele jaren geleden heerste hier meer een hero-cultuur, waarin onze technici als echte helden zogezegd alles oplosten. De realiteit is anders; niemand opereert in het luchtledige, hoeveel expertise hij of zij ook mag hebben. Vandaag hanteren we een holistische aanpak, net zoals een applicatie zélf holistisch is. Zo’n ontwikkeling zweeft niet in het luchtledige, maar is een geheel van elementen die samenwerken en afhankelijk van elkaar zijn: data van code, code van netwerk, netwerk van security, enzovoort.

 

Anders gezegd: niemand is beter dan een ander. Daarom zien we ons bedrijf ook niet als organisatie, maar eerder als een organisme, waarin alles met elkaar verbonden is en beweegt. Zo creëer je een cultuur van veiligheid, waarbinnen mensen durven toegeven dat ze iets niet weten, waarin iedereen op elkaar kan terugvallen en waarin kennis sneller wordt gedeeld. Binnen dat organisme mag iedereen elkaar én het management challengen en mogen meningen uiteenlopen. Graag zelfs, want zo wordt spanning gecreëerd, en daar komt nog altijd de beste muziek uit. Iedereen bij Sentia moet het gevoel hebben deel uit te maken van een groter geheel, het gevoel van men on a mission.”

 

Digitale bling bling

Maar de vraag is: hoe krijg je binnen het bedrijf alle neuzen in de richting van zo’n samenwerkingscultuur? Welke inspanningen vraagt dit van management en medewerker? Lead by example en practice what you preach zijn natuurlijk heel belangrijk. Ik beschouw iedereen als leider, expert in z’n vak.

 

Uiteraard heb je altijd profielen die het minder in zich hebben een trekkende rol te spelen, maar ook die moet je kunnen inspireren om het toch te proberen. Bijvoorbeeld door ownership en self deployment te stimuleren. Kijk, als je in de lead wil blijven, is dat ieders verantwoordelijkheid, niet alleen die van de werkgever. Je moet als medewerker ook zelf op zoek gaan nieuwigheden in de markt, zelf ideeën op tafel leggen, zelf geschikte opleidingen voorstellen, zelf het management durven challengen. Dat zijn communicerende vaten: als wij als bedrijf niet constant innoveren, zullen we nooit onze mensen kunnen behouden. Die zijn graag met de nieuwste technologie bezig, met de digitale bling bling.

 

Aantrekkingskracht voor nieuwe mensen

Door die filosofie van betrokkenheid, samenwerking en ownership trekt Sentia bepaalde profielen aan. We zijn ervan overtuigd dat nieuwe medewerkers niet zozeer geïnteresseerd zijn in geld, wél in uitdagende projecten en een manier van werken die ze kunnen linken aan hun eigen values. Ze zijn op zoek naar groeitrajecten die hun potentieel waarmaken en waarbinnen ze zichzelf kunnen zijn.

 

Wij geloven vooral in het zo eenvoudig mogelijk vertalen van onze heel technologische producten en services en de passie waarmee dit uitgedragen wordt. Dát resoneert bij en connecteert met mensen.

Anno 2019, 3 Sentia jaren later, draait het meer dan oooit om de mensen. Zij maken het verschil, zowel bij onze klanten, in de relatie tussen onze klanten en ons, en uiteraard ook bij ons intern. H2H.

Warme groeten !

Peter

PS Bewerking van volgend artikel https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2019/we-hebben-al-projecten-geweigerd-omdat-er-geen-match-was-soms-kan-je-ook-waarde-creeren-door-neen-te-zeggen?utm_content=88653327&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-1651461